AIA Column op CIP.nl

Geschreven door Matthijs den Dekker
Het rommelde bij Ajax in Amsterdam. De grote Johan Cruijff had ruzie met het bestuur, die het niet eens waren met zijn uitlatingen. JC’s wil is namelijk wet, dus bestuursleden stapten op. Nu mag hij het zelf gaan proberen, want onlangs is Cruijff aangesteld als bestuurslid. De hele rel rond de grote Johan (u weet wel: de ‘verlosser’) draait om een rapport dat Cruijff geschreven heeft over de jeugdopleiding van

Ajax (u weet wel: de ‘godenzonen’). De Amsterdamse club kan alleen weer een topclub worden als Ajax meer investeert in de jeugdopleiding. Cruijff weet precies hoe dat moet, weet vooral welke mensen op straat gezet moeten worden en vindt het maar gek als het bestuur niet in heilige verrukking zijn standpunten tot evangelie verheft.

Big business
Het is een interessante observatie en daarom een groot cliché geworden: de jeugd is de toekomst. Het is algemeen bekend in de sportwereld. Scouts struinen jeugdvoetbalwedstrijden af, op zoek naar nieuw talent. Onlangs is er een onderzoek gestart naar zaakwaarnemers die spelers onder de wettelijke grens van zestien jaar al verkochten aan een topclub. Jonge talenten zijn in het voetbal big business en Cruijff heeft gelijk als hij de jeugdopleiding centraal stelt. Een goede jeugdspeler of een goed gescout talent kan met de juiste begeleiding uitgroeien tot een doelpuntenkanon of een verdedigingsmuur. Waar, niet onbelangrijk, veel geld mee te verdienen valt.

Switchen we naar Londen. Tijdens een AIA-project maakten we kennis met Money, een 18-jarige jongen uit India die voor zijn studie naar Londen was gekomen. Al snel raakte zijn geld op (we weten niet hoe hij aan de bijnaam Money is gekomen…) en belandde hij op straat. Hij sliep in bussen en stegen. Uiteindelijk vroeg iemand hem mee om te gaan voetballen. De christelijke sporters brachten hem in de kerk en investeerden in hem. Het is hetzelfde verhaal als Jarda uit het filmpje. Bij Jarda heeft dat geleid tot een leven waarin hij zelf nu door sport in jongeren investeert.

Scout in Gods Koninkrijk
Er zijn veel vergelijkingen getrokken en te trekken tussen voetbal en religie, maar het belang van een goede jeugdopleiding en scouting is een belangrijke. Ik vraag me af hoe de kerk, die op veel plekken  leegloopt, vergrijst en krimpt, er over twintig jaar voorstaat als we nu besluiten extra te investeren in de jeugdopleiding. Iedereen is scout in Gods Koninkrijk. Investeren wij tijd en geld in ‘jong talent’? Paulus nam Timoteüs onder zijn hoede, om hem te vormen en op te bouwen in zijn geloof. Wij kunnen jongeren opleiden in de topclub van de echte Verlosser, de ware Godeszoon. Wie ziet de potentie in wat anderen straattuig noemen? Welke scout ziet het talent in een straatjongere als Money?

Het verhaal van Money is te zien in deze korte documentaire (ca. 10 min.) van Athletes in Action.