Voetbal tussen de straatbendes

Column op CIP.nl door collega Matthijs den Dekker

“Open the door!” De jongen schopt aanhoudend tegen de deur. Hij vloekt. “Open the door!” Als de deur geopend wordt, strompelt hij met zijn handen tegen de buik naar de badkamer. Zijn vrienden leggen hijgend als paarden uit wat er gebeurd is. Gestoken. En in elkaar geslagen. Gangs vechten in deze wijk om hun bestaansrecht. De plaats: Londen. De reden dat we hier zijn: Voetbal. De leeftijd van de jongen: twaalf, misschien dertien.
Londen herbergt meer dan 150 straatbendes en naar schatting is 4 tot 6% van de tieners onderdeel van een criminele groep jongeren. Vorige week stond een team sporters van AIA op een veld te voetballen met die jongeren.

Respect verdienen

Het Gang Intervention Project is bedoeld om jongeren van de straat te houden en te voorkomen dat ze bij een bende raken, maar ook om ze een doel in hun leven geven. Aniek werkt bij Athletes in Action en was mee met het project. “Er waren ongeveer 20 jongeren van 15 tot 20 jaar. Ze waren vooral druk bezig met stoer doen, allemaal haantjesgedrag. Zwak zijn mag niet, je moet het respect verdienen. De jongste van die gasten had de grootste mond van allemaal. Hij moest zich nog bewijzen, hij wilde aandacht.”

Het voetballen is ruig, de scheidsrechter moet het regelmatig ontgelden, ook later in de week als er gevoetbald wordt in een achterstandswijk. Veel wijken herbergen een bepaalde bevolkingsgroep, waar de bewoners op een kluitje hun cultuur proberen te bewaren. Wijken kennen veel problemen. Het is opvallend dat veel jongeren best intelligent zijn, maar geen ruimte hebben om zich te ontwikkelen. Een straatbende is vaak de enige groep waar iemand het gevoel heeft dat hij erbij hoort. Aniek: “Het geeft een kick om daar tussen te staan. Ik vind het gaaf dat je op deze manier toegang hebt tot zo’n groep. Ik voel een klik met dat soort mensen, het zijn stoere jongens, die uiteindelijk op zoek zijn naar bevestiging. Om dan juist hen te kunnen vertellen dat die bevestiging bij God te vinden is, daar doe ik dit werk voor. Daar hou ik van.”

Niets anders willen

Na het voetbal is er pizza, vaste prik elke week. De jongens zijn wantrouwig naar het team, maar luisteren aandachtig als iemand over het geloof vertelt. Aniek: “De mensen waar we mee samenwerkten doen dit trouw. Die relatie is ontzettend belangrijk, al gaat het langzaam. Het kost enorm veel geduld, het is pittig om het vol te kunnen houden, maar ze zouden niets anders willen. Het is supermooi om te zien hoe voetbal hier een middel is om die jongeren te bereiken. Sport is heel belangrijk voor die jongens. Het Gang Intervention Project biedt ze dat, houdt ze hopelijk uit een bende en wijst ook nog naar Jezus!”