Ochtendwandeling

Op zoek naar visie en richting pakt ik vanmorgen de taxi naar de ‘Slump-Area’ genaamd Makarere. Een motortaxi (borda borda) dropte me af aan het rand gebied, waar zoveel mensen wonen. Open riolen – stroompjes met uitwerpselen waar je overheen moet stappen en half kapotte huisjes. Ik liep wat door het gebied heen om weer opnieuw tot me door te laten dringen in wat voor omstandigheden deze mensen leven. Na een 10 minuten kwam ik een paar gastjes tegen die aan het voetballen waren. Ik kwam er nog niet bijstaan of kreeg de bal al toegespeeld. Mooie opening toch, dat sporten 😉 na een tijdje gebabbeld te hebben met ze over waar ze naar de kerk gingen en of ze bidden ed (dat doen ze hier in de slumbs waarschijnlijk meer dan wij) vroeg ik de James en George +/- 15 jaar om mij door het gebied heen te leiden. Wat een omstandigheden! Raar en tegelijk heerlijk om hier zo te lopen. Het voelt zo weinig wat je kunt doen! Behalve dan de trotste jongen die mij rondleiden (wij leiden onze celebrity rond, roepen ze tegen één van de bewoners) en alle mensen die erg hard moeten lachen als ze de mizungu zien rond lopen in de buurt. Af en toe vragen de mensen wat ik kom doen wat mij een mogelijkheid geeft om te getuigen wat God in mijn leven veranderd heeft toen ik tot geloof kwam. Zoveel kleine gesprekjes, zoveel handshakes en bunga’s (box). Zoveel gelach en tegelijk zoveel armoede. Op de terugweg daarstraks begon het te regenen op z’n afrikaans. Dat betekent voor mijn nieuwe vrienden dat hun huisje weer een tijdlang gevuld staat met water, één grote modderboel…

Toen ik één van mijn gidsen antwoorde op zijn vraag hoe het in NL dan is met de religie, was zo verbaasd over mijn antwoord dat in NL meer dan 60% van de bevolking atheïst claimt te zijn. "WAT!? Nou dan moet jij hun maar het evangelie preken! Weet je hoe dat moet?" God gebruikt de zwakken om de sterken te beschamen…

Na een voetbal voor mijn gidsen en hun vriendjes gekocht te hebben ga ik weer verder. Overmorgen maar weer langs, misschien wel een mogelijkheid om wat te starten hier. I’ll pray for it…

Net mijn lunch gedeeld met Paul, die tijdens het eten bij me kwam zitten. 16 jaar, ouderloos en overdag op zoek naar geld om van te . ‘s Nachts slapen in één van de opvanghuizen van een ministry hier. Zijn hoogtepunt in de week is de Zondag, wanneer hij naar de kerk mag. Please pray for him too..