Emmanuel

In afwachting van een vriend die de sleutel komt brengen voor ons nieuwe huisje, verken ik alvast de buurt. Ons huisje ligt vlakbij de mainroad, en vanaf ons huisje gaat het bergopwaarts. Op mijn eerste verkenningstocht neem ik de bergopwaartse dan maar. Nog geen honderd meter rode aarde verder kom ik bij een veldje met 2 gebouwen: een schooltje. Cool! Na een praatje met een paar leerkrachten en de directeur – die me ervan verzekerd dat ik wel eens mag langskomen in de lessen – plof ik neer naast een paar kindertjes. Man, wat een enthousiasme als het gaat om mizungu’s en voetbal. NL doet ‘t altijd goed. Na een afspraak gemaakt te hebben om een keer samen te voetballen met mijn nieuwe buren, loop ik verder omhoog. Overal kleine huisje met mensen die verschrikt beginnen te lachen als ik zwaai, en kleine kindertjes die heel hard “Hey Mizungu” roepen. Mooi buurtje 😉

Ik loop een tijdje omhoog tot aan waar de weg afbuigt en een stuk of 5 mannen een fundering aan het graven zijn. Na nog geen twee zinnen maken we (de man met de grootste mond en ik) grappen over het roken van drugs en drinken. Ik maak ze duidelijk dat mijn leven nogal veranderd is 5 jaar geleden, maar naar een paar zinnen en grappen en een lachende waarschuwing van mij “niet te veel drinken he!!” loop ik maar weer door. Misschien iets voor later…

Bovenop de berg een fantastisch uitzicht over Kampala en Lake Victoria een stukje verderop. Ik stuur vast nog wel eens een fotootje.

Na een uurtje loop ik weer terug naar mijn huisje, en kom ondertussen weer langs de werklui. Een hartelijk groet en dan zie ik de man met de grote mond weer staan. Ik loop even naar em toe en we beginnen een gesprekje over waarom ik hier ben en ik vraag hem naar hoe hij God ziet en vind ik uit dat hij naar een katholieke kerk gaat. Nog geen 2 zinnen later zegt hij “but I’m not righteous”. Hmmm… “That are the only three words God needs to hear from you!”, verteld ik Hem. Dat is nou excact waarom Jezus gestorven is aan het kruis: Jij en ik zijn geen rechtvaardigen, maar Hij wel. “You are not righteous but you know, God is.” “We are not, but His name is I AM.” Man, God houdt van jou en Hij gaf Jezus zodat jij niet langer NOT-RIGHTEOUS bent, maar in Jezus RIGHTEOUS! Wat een heerlijke boodschap om te brengen, elke keer weer! We gaan op de grond zitten en hij begint vragen te stellen over drugsgebruik als afleiding van z’n verschrikkelijke leven, en we praten over werken de kerk en God. Als ik na een tijdje wegga mag ik voor hem bidden. Zijn naam? Emmanuël, en dat heb ik ook voor hem gebeden! Hij nodigt me uit om snel eens langs te komen in zijn huisje iets verderop de berg. Zodat we door kunnen praten over God en zijn leven. Cool! Praise God voor Zijn wegen!